Tuesday, March 29, 2011

Tutorial : Wishlist

Salam

Dah lame aku nak buat tutorial wishlist tetapi tak buat buat & sekarang ni laa mase untuk aku buat. Tuto ni pon senang je. Mule mule buat tuto senang dulu. Lame lame nanti baru buat tuto susah susah sebab kene belajar bace code HTML dulu. Lets start. Sebelum tu, tahu tak Wishlist ni yang mane? Okayy, ni nak tunjuk :)

Ni laa wishlist nye. Selama ni orang cakap wishlist wishlist ni laa. Lets stat!


1. Design --> Add a gadget --> HTML/Java Script

2. Copy dan pastekan code kat bawah ni.

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 1checked />Wishlist 1<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 2" checked />Wishlist 2<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 3checked />Wishlist 3<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 4checked />Wishlist 4<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 5disabled />Wishlist 5<br />
</form>
4. Okayy yang diboldkan tukarkan kepada ayat ape yang korang nak and yang diboldkan dan diunderlinekan tukar kepade checked untuk BERTANDA dan disabled untuk TIDAK BERTANDA.


Nah! Segment contoh:

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 1checked />Cute Blog<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 2" disabled />Laptop<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 3checked />Phone<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wishlist 4disabled />100++ Followers<br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="Wislish 5disabled />Jadi Permaisuri<br />
</form>

5. Daa siap? Cepat cepat save dengan banggenye :)

Credits ; Auni

Baca and comment banyak banyak!