Tuesday, March 29, 2011

Tutorial : Disable Right Click

Salam

Hari ni aku ade mood nak buat tutorial. Tuto ni simple je dan kebanyakkan orang dah tahu. Aku nak buat tuto disable right click. So korang taa boleh laa nak copy barang yang comel lote tu. Adaa faham? ;]. Jom stat!

1. Design --> Add A Gadget --> HTml/Java Script

2. Copy code kat bawah ni dan pastekan di ruangan tu

<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message=" Opps. Ta boleh tekan :P";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

4. Yang aku boldkan dan dimerahkan tu korang tukarkan kepada ayat korang sendiri laa :]

Dah siap! Kan senang. Cepat, Mudah & Pantas. Dah dah. Dah penat mulut membebel tak tentu pasal.

Credit : Kak Syikin 

Baca and comment banyak banyak!